Personel restauracji – podstawa powodzenia

Otwierasz lokal gastronomiczny – restaurację, bar, drink bar lub pub. Masz przygotowane środki na lokal a jego wyposażenie, jest także przygotowany projekt lokalu, jest gotowe logo a strona internetowa istnieje aktualnie w Necie. Ok. Zostało jeszcze coś. Coś od czego zależy powodzenie całego przedsięwzięcia jakim jest działalność lokalu serwującego jedzenie i picie. Czynnikiem, który może wpłynąć na sukces bądź jego brak. Personel. Nie istnieje łatwo bowiem znaleźć profesjonalnych kucharzy, kelnerów czy barmanów. Rzetelnych, uczciwych. Spójmy na przykład na kelnerów. Zawód trudny.

Praca kelnera nie jest dobra. Nie wszystek może być kelnerem. Począwszy na zręczności manualnej pozwalające na niesienie tacy z zamówionymi potrawami i napojami, zorganizowaniem, odpornością psychiczną na presje z kilku stron na raz, kojarzeniem – tym każdym musi cechować się osoba chcąca być kelnerem.

 

Najczęściej są to prace sezonowe, wykonywane przez ludzi młodych, na przykład studentów. Praca niejednokrotnie w godzinach nocnych, może też zdarzyć się, iż na zmiany.

 

Dlatego skompletowanie załogi kelnerów nie jest dobre. Niejednokrotnie w lokalach jest duża rotacja na tych stanowiskach. Za czasów ustroju komunistycznego robiło to inaczej, na posadzie kelnera w jednym lokalu pracowało się czasem wiele lat.

 

Jeżeli znajdzie się odpowiednie osoby do pracy jako kelner albo kelnerka, należy także ze swojej strony zapewnić jak najlepsze możliwe warunki pracy. Oczywiście należy zaopatrzyć lokal w zapaski kelnerskie, można zlecić naszycie na nich logo lokalu.

Zobacz: https://www.maroni.pl/zapaski-kelnerskie

Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *