Bogactwo smaku w Twojej filiżance

zielona herbata

Zielona herbata jest najchętniej pitym rodzajem herbaty w jej ojczyźnie, a zarazem największym, światowym producencie, czyli w Chinach. Zdominowała ona niemal całkowicie japoński rynek herbaty. W Europie i Amerykach najchętniej pita jest herbata czarna z torebek. Ma to miejsce także w Polsce i chociaż pod względem popularności, zielona herbata zajmuje drugie miejsce to jednak jej udział w rynku jest niewielki. Dlaczego?
Możliwe, że dlatego, że jest nieodpowiednio parzona. Nie wszyscy wiedzą, że aby zaparzyć ją dobrze, większość gatunków zielonej potrzebuje temperatury ok. 75°C (czy nawet 60°C w przypadku herbat japońskich), czyli po zagotowaniu trzeba ją trochę ochłodzić. Można to zrobić w łatwy sposób wlewając wrzątek do kubka, w którym będzie parzona, następnie ciecz przelać do innego kubka i ostatecznie ponownie wlać wodę do pierwszego kubka z liśćmi.
To wystarczy, by cieszyć się wspaniałymi, warzywnymi smakami chińskiego Longjinga, orzechowymi Biluochun, czy trawiasto-wodorostowymi japońskiej senchy lub gyokuro. Warto także dodać, że zielone są źródłem stosunkowo niedawno odkrytego smaku o nazwie umami, co po japońsku znaczy pyszny, wyśmienity.

złuszczający krem